fbpx

LOADING

Kozolec: dediščina prednikov

Več kot 100 let star kozolec, smo obnovili iz podrtih dreves iz lastnega gozda,ki jih je uničil žledolom. Primarno se je kozolec uporabljal za sušenje sena in žita. Danes se kozolec ponaša s svojim sodobnejšim izgledom.

Pet stebrov kozolca predstavlja pet glavnih vrednot Dežele doživetij Log: mirzdravječas zaseljubezen do narave ter veselje.

S svojo mogočno podobo je postavljen v center doživetij ter druženja. Druženje, kot šesta vrednota, za nas pomeni vrnitev k notranji sreči in okrepitev ter poglobitev odnose s svojimi prijatelji in družino.

Njiva: vir zelišč

V osrednjem delu posestva Log je skrbno urejena njiva, polna raznovrstnih zelišč, vrtnic in jagodičevja. V tem delu gojimo in negujemo vse potrebne surovine za izdelavo naših izdelkov blagovne znamke Hiša zelišč. Zasajenih je preko 53 različnih vrst zdravilnih rastlin. Večinoma so to trajnice, nekaj je tudi enoletnic ali dvoletnic.

Na njivi je poseben kotiček namenjen različnim vrstam mete. Od najbolj poznane poprove mete, do klasaste, pomarančne, maroške in celo čokoladne mete. Na preostalem delu njive rastejo še timijani, pelin, melisa, ožepek, slezenovec, ognjič, prava sivka, žajbelj, rman, jagode in divje mačehe, ki jih sicer najdemo tudi na okoliških travnikih.

Med vsemi omenjenimi zelišči, je tudi nekaj manj poznanih, kot so muškatna kadulja, ščetica, angelika. V mesecu juliju in avgustu ima njiva še prav poseben čar, saj zelišča in cvetlice pričarajo pravo živo barvno preprogo in iz nje veje čudovit omamen vonj.

Visoke grede: čutna zeliščna pot

Zdravilne rastline so dragocene spremljevalke našega življenja in prav čudovita izkušnja je, v kolikor jih lahko tudi osebno začutimo in spoznamo njihovo prvinsko moč.
Ker želimo, da vsak obiskovalec posestva Log spozna in občuti blagodejni učinek zelišč, se na posestvu lahko sprehodite med visokimi gredami. Čutna zeliščna pot med zdravilnimi zelišči, vas popelje po poti okusa, vonja, tipa in vida. Na ta način se med spoznavanjem zdravilnih rastlin lahko zanašate zgolj na lastna čutila. Tovrstno spoznavanje je posebno doživetje, saj zdravilne rastline nudijo pravo razkošje vonjev, okusov in oblik.

Obenem so tematske visoke grede zdravilnih rastlin malce drugačen prikaz učinkovin, ki jih zelišča nosijo v sebi. Zelišča za čaje, hladne napitke, tipične kulinarične začimbe …

Zasaditev zelišč glede na učinkovine je odličen učni pripomoček spoznavanja zdravilnih rastlin, saj se slike mnogo učinkoviteje zapišejo v spomin kot zgolj besede.

Visoke grede so plod lastnega dela, izdelane so iz trpežnega borovega lesa.